Surrealismisarja
11.1. – 12.5.2017

surrealismi

Surrealistisen elokuvan sarjassa nähdään eri tavoin todellisuutta venyttäviä elokuvia mm. Hans Richteriltä, Jean Cocteaulta, Christiane Cegavskelta, David Lynchiltä, Jan Švankmajerilta, Guy Maddinilta, Alejandro Jodorowskylta ja Samuel Beckettiltä.

Sarjakortti kaikkiin elokuviin 50e. Liput yksittäisiin elokuviin 9 euroa.

Sarjakortilla pääsy valinnaiseen A Field in England näytökseen.

11.1. klo 18 / 15.1. klo 16 / 31.1. klo 18 A Field in England – Ben Wheatley

Surrealismisarjan avauselokuva A field in England on mustavalkoinen matka menneisyyteen ja ihmismielen pimeälle puolelle. Festivaaleilla suosiota niittänyt tummanpuhuva elokuva on: ”uhkarohkea ja huiman älykäs – mykistävä elokuvallinen kokemus”, luonnehtii Martin Scorsese. Ben Wheatleyn vuonna 2013 valmistuneen elokuvan tarina sijoittuu myöhäiskeskiajalle ja sivuaa Englannin sisällissotaa, mutta elokuva käsittelee pikemminkin mielen kuin sodan kauhuja. Tapahtumapaikoiltaan niukat visuaalisesti vaikuttavat kuvat miesjoukosta englantilaisella villiintyneellä peltoaukealla kasvattavat vähitellen selittämätöntä uhkaa, joka nousee maan ja ihmisten sisuksista. Pellon ja mielen uumenissa ahnaita etsijöitä odottaa aarre, joka on ehkä sittenkin kirous.

Kieli/Language: English

19.1. klo 19 Dreams That Money Can Buy + Ghost before breakfast – Hans Richter

Nyt rahalla saa unia. Hankkimalla liput Dreams That Money Can Buy elokuvanäytökseen voit ostaa Hans Richterin unelmia. Vuonna 1947 valmistunut surrealistinen elokuva sekoittaa unia ja todellisuutta. Elokuvan unijaksot ovat useiden eri avantgarde-taiteilijoiden käsialaa Max Ernstistä Fernard Légeriin, Marcel Duchampiin, Man Rayihin, John Cageen ja Alexander Calderiin. Alkukuvana nähdään Richterin lyhytelokuva Ghosts Before Breakfast vuodelta 1927. Elokuva nähdään ilman ääntä, sillä natsihallinto vaiensi sen tuhoamalla alkuperäissävellyksen. Itsekseen leijuvat hatut, osiinsa hajoavat ihmishahmot, mystisesti katoavat parrat ja kieppuvat revolverit johdattelevat surrealismin maailmaan.

English – no subtitles

26.1. klo 19 Little Otik – Jan Švankmajer

Vauvan muotoinen oksantynkä herää eloon ja alkaa osoittaa kasvavaa ruokahalua. Hirviömäinen satuolento ilmestyy keskelle tšekkiläisen pariskunnan arkea Jan Švankmajerin vuonna 2000 valmistuneessa elokuvassa Little Otík, jossa nukkeanimaatio lomittuu näyttelijäntyöhön. Kansansatuun perustuva absurdi tarina esittelee kiukuttelevan ja kaikennielevän oksan, joka laittaa ensin vanhempiensa ja sitten koko kylän elämän vinksalleen.

English subtitles

2.2. klo 19 The Holy Mountain – Alejandro Jodorowsky

Kasapäin Jeesuksia, meditaatiota, alastomuutta ja värikkäisiin hattuihin puettujen iguaanien näyttelemiä muinaisten armeijoiden välisiä taisteluita. Alejandro Jodorowskyn ohjaamassa Holy Mountainissa on kaikki. John Lennonin ja Yoko Onon rahoittama vuonna 1973 valmistunut elokuva rakentaa huikaisevan hienoja surrealistisia kuvamaailmoja huipentamalla pyhyyden etsinnän ja korkeamman tietoisuuden kuvaston niin äärimmilleen, että siitä tulee irvokasta. Uskonnollishurmoksellinen New Age -kuvasto häpäisee itsensä kauniisti ja ymmärtävästi nauraen. Rietasta alkemiaa.

10.2. klo 18 My Winnipeg – Guy Maddin

Väsymys tai kylmä sää ei ole mikään syy jättää tulematta My Winnipeg näytökseen. Guy Maddinin uniset jäähyväiset Winnipegin kaupungille liikkuvat elokuvassa toistuvasti esiin manattujen unissakävelijöiden sokealla varmuudella. Eikä torkahdus estä menneisyyden, kuolleiden ja kuvitelmien jokia haarautumasta loputtomaksi verkostoksi. Hyisen pakkaslumen puraisut havahduttavat Maddinin tuudittavasta tarinoinnista vain hetkeksi. Ja sitten voikin taas vaipua lumen pehmeälle tyynylle, mustavalkoisten villaneuleiden ja kauan sitten kuolleiden naisten lämpöiseen syliin.

16.2. klo 19 Alice – Jan Švankmajer

Unien vääntyilevällä logiikalla etenevä Alice on Jan Švankmajerin omalaatuinen tulkinta Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa kirjasta. Švankmajerin ensimmäisessä täyspitkässä animaatioelokuvassa elävän lapsinäyttelijän esittämä Liisa kolauttelee päätään nukkekotihuoneiden kattoihin mitä kummallisimpien esinehirviöiden, saksenterien ja sahajauhoa vuolaasti vuotavien täytettyjen eläinten seurassa. Švankmajerin mukaan tulkinta on varsin vapaasta Carrollin lainailustaan huolimatta aiempia elokuvaversioita uskollisempi kirjan hengelle. Carroll ei hänen mielestään alunperin tarkoittanut tarinaansa opettavaiseksi saduksi, vaan juuri uneksi, joka toteutuu mielihyvän ja pelkojen ehdoilla. Järki ja moraali hautautuvat syvälle unen riepottelemien esineiden kerrostumiin, kun pikkutytön huoneen romuista kasvaa mekaanisesti elävä unimaailma.

18.3. klo 18 Blood Tea and Red String – Christiane Cegavske

Hiiret, nuket ja hyönteiset juhlivat valkokankaalla verisen tyttömäisessä satumaailmassa. Hurmaavan söpö ja verestä humaltunut käsin askarreltu maailma on täynnä kauniita ja groteskeja yksityiskohtia. Verta juodaan pikkuriikkisistä nukenkokoisista teekupeista pienten eläinten kakkukesteillä. Christiane Cegavsken nukkeanimaatio Blood Tea and Red String vuodelta 2006 on houraileva aikuisten satu. Cegavske imee ahnaasti vaikutteita Jan Švankmajerin nukkeanimaatioklassikosta Alice ja sekoittaa ne villiintyneen hallusinatorisiin ompeleisiinsa. Tapaa viattomasti räpyttelevät punasilmäiset hiiret ja toistaiseksi kummallisimmat karvaiset pikkuotukset, jotka sanovat kraak.

24.3. klo 19 Inland Empire – David Lynch

Jänisten tyhjä katse ennustaa tuhoa. Mikään ei esitä hyvinvoivan toimettomuuden alle kätkeytyvää pakokauhua yhtä kaukaahaetun osuvasti kuin David Lynchin vuonna 2006 valmistunut Inland Empire. Se saa kiinni lähiöiden ja motellihuoneiden pahaenteisyydestä ehkäpä tarkemmin kuin mikään toinen amerikkalainen elokuva. Näennäistä rauhallisuutta, herttaisuutta ja hyvinvointia riivaa outo pahuuden tuntu. Tyhjät viimeisen päälle kalustetut huoneet ja liikkumattomina istuvat naiset, joiden kädet lepäävät sylissä, eivät ole koskaan vaikuttaneet näin väkivaltaisilta. Kotirouvien askareet saavat kätketyn murhanhimoisen sävyn, kun niitä peilaavat elokuvahistorian ehkä vähäeleisimmät jänikset. Kaikki on rauhaisaa, paksuin matoin peitettyä ja valmista räjähtämään.

1.4. klo 18 Runoilijan veri & Villa Santo Sospir – Jean Cocteau

26.4. klo 19 Illuusio matkustaa raitiovaunulla – Luis Bunuel

Luis Buñuelin Meksikossa ohjaamassa absurdissa yhteiskunnallisessa komediassa Illuusio matkustaa raitiovaunulla, kuten elokuvan nimikin jo sanoo. Elokuva ei ehkä varsinaisesti ole surrealistinen, mutta kapitalistisen järjestelmän koomiset ja järjettömät piirteet saavat siinä lähes surrealistisia sävyjä. Osansa pilkasta saavat myös uskonto ja kirkko, kun joulunäytelmän Lucifer karkaa ja hurskaat naiset lepyttelevät pyhimyspatsasta pakomatkalla olevassa raitiovaunussa. Omistaminen ja varkaus näyttäytyvät omituisessa valossa. Voiko raitiovaunua varastaa, jos sillä voi paeta vain liikenneyhtiön omistamia raiteita pitkin?

12.5. klo 19 Film & NOTFILM – Samuel Beckett

Kuva katsoo silmiin säikkynä, vanhentuneena ja puolisokeana, säpsähtää, kääntää katseensa ja piiloutuu. Samuel Beckettin Film vuodelta 1965 on pelkistetty mustavalkoelokuva sokeutuvasta silmästä, joka katsoo ja välttelee toisten silmien katseita. Kameran katse jahtaa pakenevia kasvoja. Beckettin ainoan elokuvakäsikirjoituksen ohjaajana on Alan Schneider ja pääosaa esittää Buster Keaton, vanhana ja jo sairaana, vain vuotta ennen kuolemaansa.

Ross Lipmanin NOTFILM on elokuva elokuvasta. Lipmanin elokuvaessee kuvaa Beckettin Filmin syntyä ja sen filosofista merkitystä. Elokuvan ylimääräisiä otoksia ja muuta harvinaista arkistomateriaalia säestää Mihály Vigin säveltämä musiikki.

Ohjelmamuutokset mahdollisia.