Riikka Kuoppala: Singing for Lenin
19. – 30.11.

singingforlenin1_150dpi

”Laatikoiden päälle kerääntynyt pöly sai minut aivastelemaan ja huuleni kuivumaan. Lopulta löysin yhdestä laatikosta heidän elämänsä ennen minua: äitini ja isäni olivat taistolaisia, suomalaisten kommunistien vähemmistöläisiä. Lähestyn vanhempieni tarinaa varovasti ja kokeilen, millä tavalla siitä voi puhua. Mistä voin tietää, olenko tarpeeksi vanha kertomaan ajasta, jona en elänyt, mutta joka on osa tarinaani? Mitä jos en vieläkään ymmärrä?”

 

Singing for Lenin on kuvataiteilija Riikka Kuoppalan uusi lyhytelokuva, joka saa Suomen ensi-iltansa WHS Teatteri Unionissa marraskuussa. Fiktiivinen elokuva katsoo 1970-luvun taistolaisliikettä nykyhetkestä käsin. Henkilöt, kolme kolmikymppistä ja yksi kahdeksanvuotias, keskustelevat nuorena kuolleiden vanhempien jättämästä arkistosta ja sen merkityksestä. He tutkivat vanhoja valokuvia, kirjeitä ja muuta materiaalia ajasta, joka vaikuttaa kaukaiselta, mutta jonka kokeneissa he tunnistavat jotain tuttua ja kotoisaa.

Yhdeksi tärkeimmistä kysymyksistä nousee, miten 1980-luvulla varhaislapsuutensa elänyt ikäpolvi voisi ymmärtää aikaa, joka päättyi vain vähän ennen heidän syntymäänsä ja joka edelleen jakaa mielipiteet voimakkaasti. Tuo ajanjakso kun on kuitenkin samalla niin lähellä, että se väistämättä vaikuttaa heidän identiteetteihinsä.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu osittain 70-luvulla taistolaisessa opiskelijaliikkeessä mukana olleiden haastatteluihin. Moniääninen joukko aikalaistodistajien kertomuksia piirtää muotokuvaa siitä, miten utopia kollektiivisesta päämäärästä hajosi. Oliko yhteistä totuutta koskaan olemassa?

singingforlenin5_150dpi

Ohjaus, käsikirjoitus: Riikka Kuoppala
Rooleissa: Elena Leeve, Marikki Perälä, Eeva Putro, Ylermi Rajamaa
Kuvaus: Sarah Blum
Leikkaus: Riikka Kuoppala, Fanny Roussel
Äänisuunnittelu: Pierre George
Tuotanto: Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains
Kiitos: AVEK, Paulon Säätiö, mesenaatti.me-yhteisörahoittajat

Elokuva esitetään yhteisillassa Pekka Niskasen Kuuletko ääneni, kuuletko mitä sanon? –videoinstallaation kanssa.