Romu-Mattila ja kaunis nainen
–kinokonsertti 9.5.2015

Romu-mattila_kuvat

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Päärooleissa: Seppo Mattila, Outi Airola sekä Elsa-koira
Valmistusvuosi: 2012
Kesto: 30 min.
Kuvaus: J-P Passi
Tuotanto: Ykspihlajan Kinofilmi

Romu-Mattila ja kaunis nainen on Juho Kuosmasen ohjaama lyhykäinen mykkäelokuva. Elokuvasta on olemassa vain yksi 16mm -filmikopio, ja sitä esitetään elävän orkesterin säestyksellä. Elokuvan jälkeen Ykspihlajan kino-orkesteri soittaa elokuvasävelmien helmiä Nino Rotasta Lasse Mårtensoniin.

Romu-Mattila on kulkuriromanttinen tarina yksinäisestä miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyväksyntää. Romu-Mattila on luotu kiertämään, ja sitä on esitetty aiemmin mm. Sodankylässä, Pietarissa, Maarianhaminassa, Tampereella, Kylmälässä ja Jyväskylässä sekä syntysijoillaan Kokkolan Ykspihlajassa.

Mykkäelokuva sai ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2012: “Visuaalisesta otteesta piirtyy läpi erityisesti pohjoismaalaisen mykkäfilmin perinne: meren vahva läsnäolo, asumusten suruisana roikkuva kuosi, ihmisten sisältä kumpuava vaimea alakulo… Itse elokuva on tarina vanhasta metsän keskellä asuvasta miehestä, joka häädetään pitkäaikaisesta kodistaan, yksinäisyydestä, kontaktista ja kaipuusta, mutta toisaalta myös Ykspihlajan slaavilaista melankoliaa henkivästä kaupunginosasta ja syväsataman laitamilta aukenevasta ulapasta.” (Sodankylän elokuvajuhlien katalogi)

Elokuvan musiikista vastaavat Miika Snåre sekä Laura ja Oona Airola. Kino-orkesterissa esiintyvät edellä mainittujen lisäksi Anna Airola, Tuomas Airola, Miia Reko, Reetta Kuisma sekä Tuomas Asanti. Elokuvakoneenkäyttäjänä toimii ohjaaja Juho Kuosmanen.