Night Visions esittää: FILMWORKER & THE BEAST MUST DIE! 27.01.2018

Night Visions esittää:

KLO 18:00

FILMWORKER

Night Visions- vuoden 2018 WHS-yhteistyö polkaistaan käyntiin janotulla toiveuusinnalla. Tony Zierran upea dokumentti sai toistaiseksi ainoan esityksensä Suomessa marraskuun 2018 Night Visions -ohjelmistossa – ja kohosi suvereenisti Night Visios Audience Award -yleisöäänestyksen hopeatilalle, aivan The Disaster Artistin vanaveteen.

Filmworker on ainoa amerikkalainen dokumenttielokuva, joka sai maailmanensi-iltansa tämän kevään Cannesin festivaalin Classics-sarjassa. Valinnan perustelee teoksen aseistariisuva aihepiiri: Filmworker on hätkähdyttävä tositarina elokuvantekemisen monitasoisuudesta, innostuneisuudesta, täydellisen pyyteettömästä omistautumisesta – ja Stanley Kubrickista.

Keskiössä on niukalti tunnettu britti Leon Vitali. Näyttelijä Vitalin ura otti aimo harppauksen 1970-luvun alun teatterista ja vähäpätöisistä tv-töistä, kun hän sai tärkeän roolin Kubrickin Barry Lyndonista (1975). Pian sen jälkeen Vitali katosi kulisseihin ikuisiksi ajoiksi.

Nuori mies kiinnitettiin mukaan Hohdon (1980) tuotantoon, nyt roolituksen avustajana. Hän löysi elokuvan lapsitähdeksi Danny Lloydin – ja huomasi kohta olevansa mystiikan verhoaman mestari Kubrickin läheisin henkilökohtainen assistentti.

Vitalin työsuhde oli voimassa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Toimenkuvia oli juuri niin monta kuin täydellisyyteen pyrkinyt maestro kulloinkin keksi, näyttelijöiden valmentamisesta VHS-julkaisujen kansikuvien mittasuhteiden tarkistamiseen. Lopputili tuli maaliskuussa 1999, kun 70-vuotias ohjaaja kuoli sydänkohtaukseen kotonaan.

Filmworker on täynnä toinen toistaan herkullisempia anekdootteja Kubrickin ja Vitalin mutkikkaasta suhteesta. Lopputuloksesta nauttiakseen ei tarvitse piitata Kubrickin tuotannosta lainkaan. Teos iskee takuuvarmasti syvälle tajuntaan jokaiselle, joka suhtautuu elokuviin ja niiden tekemiseen minkäänlaisella vakavuudella.

FILMWORKER

USA 2017

90 min. DCP

Ohjaus, kuvaus, leikkaus: Tony Zierra

Tuotanto: Elizabeth Yoffe, Tony Zierra

Mukana mm. Leon Vitali, Ryan O’Neal, Matthew Modine, R. Lee Ermey, Danny Lloyd, Stellan Skarsgard, Warren Lieberfarb

 

Night Visions esittää:

KLO 20:00

THE BEAST MUST DIE!

Night Visionsin WHS-yhteistyövuoden 2018 ensimmäinen fiktioelokuvaesitys pureutuu timanteimman brittikauhun ytimeen. 16-milliseltä filmiltä nyt esitettävä The Beast Must Die! on nähty aiemmin Suomessa ainoastaan VHS-muodossa. Tarjolla on siis ääriharvinainen must see -kokemus sekä brittiläisten genrehelmien että ihmissusien ystäville.

Brittikauhun kultakausi yhdistetään usein sellaisenaan Hammeriin, mutta sumuisella saarella operoi wanhoina hyvinä aikoina useita tuotantoyhtiöitä, jotka osasivat laittaa verta pakkiin. Paul Annettin ensimmäinen pitkä ohjaus antaa väkevän näytteen Amicus-studion kauhuosaamisesta. Samalla se osoittaa, että brittien voimakauden genretuotannot olivat muutakin kuin vampyyriepookkia.

1970-luvun alkuun sijoittuvassa murhamysteerin ja goottikauhun ristisiitoksessa rikas liikemies (Calvin Lockhart, mm. Cotton Comes to Harlem) kutsuu sekalaisen vierasseurueen huvilalleen viikonlopun viettoon. Minglailun sijasta ohjelmassa on murhaava päättelytehtävä: yksi paikalla olevasta kahdeksasta ihmisestä on ihmissusi!

Agatha Christien hengessä taiteilijoista, diplomaatista ja arkeologista kuuluvan joukon on selvitettävä, kuka muuttuu täyden kuun koittaessa verenhimoiseksi pedoksi – ennen kuin on liian myöhäistä.

The Beast Must Die! on persoonallinen variaatio klassisesta ihmissusiteemasta. Vahva näyttelijäkaarti lataa mysteeriin tehoja. Terävin kärki on legenda Peter Cushing, jonka roolihahmo on “pohjoismainen” lykantropia-asiantuntija Lundgren. Pikkuroolissa näytäytyy myös tuleva supertähti Michael Gambon.

THE BEAST MUST DIE!

Britannia 1974

92 min

Esitysformaatti: 16 mm

Ohjaus: Paul Annett

Käsikirjoitus: Michael Winder, James Blishin novellin pohjalta

Tuotanto: Max Rosenberg, Milton Subotsky

Kuvaus: Jack Hillyard

Musiikki: Douglas Gamley

Rooleissa: Calvin Lockhart, Peter Cushing, Marlene Clark, Charles Gray, Anton Diffring, Ciaran Madden

Liput 10€

Yhteislippu molempiin elokuviin 16€