NV esittää: From Beyond the Grave & Demons of the Mind 19.01.2019

Night Visions esittää:
From Beyond the Grave & Demons of the Mind

Night Visionsin ja WHS Teatteri Unionin yhteistyövuosi 2019 käynnistyy porautumisella brittiläisen kauhuelokuvan kovaan ytimeen. Tarjolla on kaksi 1970-luvun alun timanttista klassikkoa keskenään verissä päin kilvoitelleilta Hammer- ja Amicus-studioilta. Molemmat elokuvat esitetään luonnollisesti aidolta filmiltä.

19.1. klo 18.00
FROM BEYOND THE GRAVE (16 mm)

Viimeisen vuoden aikana yhä useampi genretapaus on palannut tehokeinoissaan häpeämättömästi perusasioiden äärelle. Klassinen kauhusikermä From Beyond the Grave tuntuu siis juuri nyt ajankohtaisemmalta kuin aikoihin, kun vaikkapa Ghost Storiesin ja The Witch in the Window’n kaltaiset taidonnäytteet voittavat puolelleen yhä uusia yleisöjä.

Amicus-studion viimeiseksi jäänyt genreantologia sitoo yhteen neljä tarinaa, joita yhdistää kehyskertomus salaperäisestä antiikkikauppiaasta. Kauppiaana nähdään haastamaton genrekasvo Peter Cushing. Vankkaa työtä keskeisissä rooleissa tekevät myös legendat Donald Pleasence ja David Warner sekä Witchfinder General -tähti Ian Ogilvy.

Leikkaajana uransa aloittaneen Kevin Connorin esikoisohjaus pysyy napakasti kasassa ennen kaikkea väkivahvan näyttelijämateriaalinsa ansiosta. Kuvaajalahjakkuus Alan Hume päätyi sittemmin Lucasfilmin leipiin Jedin paluun (1983) kameran taakse, edelleen Bond-seikkailuihin Octopussy (1983) sekä 007 ja kuoleman katse (1985) ja Tobe Hooperin Lifeforceen (1985). Ohjaaja Connor yhdisti Amicus-palkkalistoilla voimansa From Beyond the Graven leikanneen John Irelandin kanssa vielä Edgar Rice Burroughs -filmatisoinneissa Maa jonka aika unohti (1974), Taistelu maan syvyyksissä (1976) ja The People that Time Forgot (1977).

94 min
Esitysformaatti: 16 mm
Britannia 1974
Ohjaus: Kevin Connor
Käsikirjoitus: Robin Clarke, Raymond Christodoulou, Ronald Chetwynd-Hayesin tarinoista
Tuotanto: Max Rosenberg, Milton Subotsky
Rooleissa: Peter Cushing, David Warner, Ian Bannen, Donald Pleasence, Ian Ogilvy, Ian Carmichael, Lesley Anne Down.
Kieli: englanti, ei tekstitystä

19.1. klo 20.15
DEMONS OF THE MIND (35 mm)

Hammer-studion 1970-luvun helmi tapahtuu 1800-luvun Baijerissa. Paroni von Zorn pitää tytärtään ja poikaansa linnansa vankeina: aatelisnuorten periytyvä petomaisuus ja dekadenttiin suuntaan kasvanut seksuaalisuus on saatava kuriin. Lähiseutu pelkää sarjamurhaajaa, joka koristelee uhrinsa kukkasin. Fanaattinen munkki näkee kaikkialla riivaajia ja seivästää mielisairaita palavilla risteillä.

Käsikirjoittaja Chris Wicking (1943-2008) oli brittikauhun uuden aallon tinkimätön ideoija. Kun AIP-studio peukaloi Wickingin kirjoittamia Vincent Price -elokuvia, hän lähti ovet paukkuen kilpailevan Hammerin leipiin. Tyylikäs ja aistillinen Demons of the Mind on perinnetietoista mutta uhmakasta goottikauhua. Pahat voimat löytyvät ihmisestä itsestään, eikä uskonnollis-tieteellinen puoskarointi pelasta ketään. Ohjaaja Peter Sykes saa synkän viehätysvoiman esiin laatunäyttelijöistä ja luonnonkauniista metsämaisemista.

89 min
Esitysformaatti: 35 mm
Britannia 1972
Ohjaus: Peter Sykes
Käsikirjoitus: Chris Wicking
Tuotanto: Frank Godwin
Rooleissa: Paul Jones, Patrick Magee, Gillian Hills, Shane Briant, Robert Hardy, Michael Hordern.
Kieli: englanti, ei tekstitystä