Myöhäinen kevät
16.8.2015

banshun22
Myöhäinen kevät (Banshun)

Ohjaus:Yasujirô Ozu
Valmistusvuosi: 1949
Kesto: 108 min
Ikäsuositus: S

Myöhäinen kevät (Banshun) on maailman arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluvan japanilaisen Yasujirō Ozun mustavalkoinen elokuva vuodelta 1949. Isän ja tyttären suhteesta kertovaa tarinaa pidetään yhtenä Ozun hienoimmista teoksista, ja se esiintyy usein myös kaikkien aikojen parhaiden elokuvien listoilla.

Kazuo Hirotsun novelliin Isä ja tytär perustuvan elokuvan kamera katsoo henkilöitään silmien korkeudelta, liikkumatta ja kärsivällisesti kuin tatamilla istuva ihminen. Perinteinen japanilainen kulttuuri näyttäytyy teetilaisuuteen ja nō-teatteriin sijoittuvissa kohtauksissa. Sodanjälkeisen Japanin vanha elämäntapa järjestettyine avioliittoineen ja hillittyine käytöstapoineen on näennäisen pysähtynyt, mutta jo katoamassa. Seisahtuneet kuvat enteilevät muutosta.

Elokuva esitetään 35mm filmikopiolta.

***

Elokuva esitetään osana Teatteri Union goes Japan –tapahtumakokonaisuutta, jossa tutustutaan perinteiseen japanilaiseen kulttuuriin tee- ja makeistarjoilun, teeseremoniaesityksen ja Myöhäinen kevät -elokuvanäytöksen voimin. Lisätietoja kokopäivän ohjelmasta löydät täältä.