Anomalia
13.10.2020

Anomalia

Outoja animaatio-olioita

Esineet heräävät eloon kasveina, eläiminä ja ihmisinä.

Mitä tulee, jos risteyttää mopin ja strutsin? Kasvaako muovailuvahasta puutarha? Voiko tunnistamattoman olennon kanssa ystävystyä?

Stop motion -animaatioiden leikkaus toimii kuin käänteinen dissektio: elottomien esineiden pilkotut osat yhdistetään niin, että ne näyttävät heräävän eloon. Syntyy mitä oudoimpia eliöitä, jotka versovat ja tassuttelevat halki valkokankaan tyystin luonnonlaeista piittaamatta.

– – –

Anomalia

ke 4.3. klo 19.00
QUAY-VELJESTEN LYHYTELOKUVIA 35mm & 16mm

ti 9.6. klo 19.00
Roman Katšanov: KROKOTIILI GENA -TRILOGIA 35mm
Jiří Trnka: RUKA (1965) 16mm

ti 23.6. klo 19.00
WŁADYSŁAW STAREWICZIN LYHYTELOKUVIA 35mm, 16mm & dig.

to 2.7. klo 19.00
CHARLES R. BOWERSIN LYHYTELOKUVIA DCP

ti 28.7. klo 19.00
ELBERT TUGANOVIN LYHYTELOKUVIA 35mm & 16mm

ti 4.8. klo 19.00
Piotr Kamler: CHRONOPOLIS (1983) dig.

ma 10.8. klo 19.00
KIHACHIRŌ KAWAMOTON LYHYTELOKUVIA 35mm

ke 19.8. klo 19.00
Władysław Starewicz: LE ROMAN DE RENARD (1930) DCP

to 27.8. klo 19.00
Suzan Pitt: ASPARAGUS (1979) DCP
Marc James Roels & Emma De Swaef: THIS MAGNIFICENT CAKE! (2018) DCP

ti 8.9. klo 19.00
Harry Everett Smith: HEAVEN AND EARTH MAGIC (1962) 16mm
ÉMILE COHLIN LYHYTELOKUVIA 16mm

ti 15.9. klo 19.00
Jiří Barta: IN THE ATTIC – WHO HAS A BIRTHDAY TODAY? (2008) 35mm

ti 29.9. klo 19.00
LOTTE REINIGERIN LYHYTELOKUVIA 16mm
SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS (1951) 16mm

ti 13.10. klo 19.00
Ideja Garanina: THE CAT THAT WALKED BY HERSELF (1988) 35mm
Allison Schulnik: EAGER (2014) dig.

– – –

ke 4.3. klo 19.00
QUAY-VELJESTEN LYHYTELOKUVIA
35mm & 16mm
Posliininuket, ruuvit ja rautalanganpätkät virittävät alitajunnalle ansoja. Pahaenteinen leikki kiertyy hitaasti kohti kuolleen esineen purkautuvia sisuksia. Elokuvavalikoima vie pienoismallien abstrakteista arkkitehtuureista sormenpäiden pienimpiin liikkeisiin.

Quay-veljekset ovat omaksuneet Jan Svankmajerilta nyrjähtäneen itäeurooppalaissävyisen estetiikan, ja kehittäneet sitä aivan omaan suuntaansa. Vakavan taideanimaation ystävän herkkujen käsityöläiset eivät sokerikuorruta tryffeleitään lastenkutsuille.

*

ti 9.6. klo 19.00
Roman Katšanov: KROKOTIILI GENA -TRILOGIA
35mm, 60′
Voi kumpa appelsiinien joukosta pompahtaisi useammin esiin pieni pörröinen Muksis eli Tšeburaška. Tummilla silmillään tunteikkaasti tapittava tuntematon trooppinen eläin olisi mitä ihanin lemmikki, tai ystävä.

Eduard Uspenskin rakastettuun satukirjaan perustuvat neuvostovenäläiset nukkeanimaatiot pyörittelevät Roman Kantšanovin ohjauksessa pyöryläisiä nukensilmiään niin herttaisesti, että niitä ei millään voi nähdä liian montaa kertaa. Eläintarhassa krokotiilina työskentevän Genan syntymäpäivälaulun lisäksi niissä riittää rutkasti muitakin mieleen tarttuvia tempauksia.

Jiří Trnka: RUKA (1965)
16mm, 18 min’

Millainen suhde animaationukella on sitä liikuttelevaan käteen? Mittakaavat ja todellisuustasot sekoittuvat, kun ahnaat sormet kurkottavat kuvan sisäpuolelle.

Tšekkoslovakiassa animaatio-ohjaajana ja kuvittajana toiminut Jiří Trnka teki elokuvia 1940-luvulta 1960-luvulle.

*

ti 23.6. klo 19.00
WŁADYSŁAW STAREWICZIN LYHYTELOKUVIA
35mm, 16mm & dig.
Lintuja, eläimiä ja karuselliajeluita on luvassa kun Władysław Starewicz päästää irti villin eläintarhansa. Otuksen liikehtivät stop motion -animaation tahdissa, ja saattaa mukaan olla karannut jokunen lihasvoimin liikkuvakin elukka.

Sarjan ensimmäisessä Starewicz näytöksessä tehdään huviretki ohjaajan ranskalaiselle kaudelle. 1940-50-lukujen ranskalaisanimaatioiden lisäksi esitetään pari välähdystä 1910-luvun Venäjältä.

*

t0 2.7. klo 19.00
CHARLES R. BOWERSIN LYHYTELOKUVIA
DCP, yht. 61′
Siivouspäivä ei ole entisensä, kun moppi herää eloon strutsina. Hätääntyneen oloisten ihmispolojen keskelle pyyhältää koominen lauma tanssivia silakoita ja riehuvia gramofoneja. Ilonpitoon yhtyvät leikkikalut, autot ja kodin pikkuesineet.

Vauhdikkaiden, huvittavien ja hellyyttävien kuvien takana nukkeja ja esineitä ohjailee Charles R. Bowers, jonka animaatiot usein tapahtuvat varsin absurdissa maailmassa.

*

ti 28.7. klo 19.00
ELBERT TUGANOVIN LYHYTELOKUVIA
35mm & 16mm
Rautalankaraajat ja otsatukkatupsut heiluvat vinhasti. Hieman vinksahtaneet pikku nukkeukkelit täpisevät kauheasti pikku maailmassaan aivan yhtä säälittävän hassuina kuin me omassamme.

Eestiläisyys kohtaa Bakun Elbert Tuganovin henkilökohtaisessa taustassa, ja ehkä jollain lailla hänen animaatioissaankin. Kaksikulttuurisessa perheessä kasvanut Tuganov tunnetaan Tallinnassa tekemästään työstä animaattorina, elokuvaohjaajana ja käsikirjoittajana.

*

ti 4.8. klo 19.00
Piotr Kamler: CHRONOPOLIS (1983)
dig., 52’
Ajan rattaiden toiminta ja ihmishahmot dystooppisen painovoiman hampaissa jauhautuvat pieniksi pyöreiksi kuuliksi. Surrealistinen scifianimaatio tarttuu abstraktioihin huumatun tiedemiehen sokeanvarmoin ottein.

Puolalainen animaatiotaiteilija Piotr Kamler toteutti elokuvan ranskalaisrahoituksella yhdessä elektroakustisen musiikin pioneerin Luc Ferrarin kanssa. Lopputuloksessa pelkistetty tehdasestetiikka kohtaa muinaisten sivilisaatioiden kivimonumentit. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa poikkeavat luonnonlait toimivat unenomaisen vääjäämättä.

*

ma 10.8. klo 19.00
KIHACHIRŌ KAWAMOTON LYHYTELOKUVIA
35mm, 79′
Nuket päihtyvät sakesta, rakkaudesta ja taikavoimista maalauksellisissa maisemissa. Pienten nukenkäsien eleet nyyhkivät ja puukottavat kokoaan suuremmalla voimalla.

Kihachirō Kawamoton lyhytanimaatioista moni on valmistunut 1970-luvulla, mutta niiden tarinoissa liikutaan paljolti menneessä feodaaliajan Japanissa. Yliluonnollisia olioita vilisevä aikakausi on otollinen Kawamoton animaation luonteelle, joka toisaalta mukailee pikkutarkasta inhimillisiä liikkeitä ja tuntemuksia, toisaalta irtautuu ihmiselämän jokapäiväisistä lainalaisuuksista.

*

ke 19.8. klo 19.00
Władysław Starewicz: LE ROMAN DE RENARD (1930)
DCP, 65′
Eläintenkesyttäjä Starewicz kirjailee puheliaiden satueläinten välille keskiaikaisen ritariromanssin monenkirjavilla langoilla.

Serenadeja virittelevät eläimet tottelevat nukkemestarin jokaista käskyä notkeasti. Ranskassa yhdessä tytär Irene Starewiczin kanssa toteutettu Le Roman de Renard valmistui vuonna 1930, ja oli Starewiczin ensimmäinen pitkä animaatioelokuva.

*

to 27.8. klo 19.00
Marc James Roels & Emma De Swaef: THIS MAGNIFICENT CAKE! (2018) DCP, 44′
Tämä upea kakku on leivottu huovuttamalla. Kolonialismin monitahoista perintöä käsitellään huopanukkejen pörhistyvän ihon läpi. WC-posliinin kylmä kosketus laittaa huovan kananlihalle.

Karttojen paperiaavikoille eksyvät pikku ihmiset osuvat kulttuurien risteyksiin animaattorien ketterässä ohjauksessa. Edellisellä elokuvallaan Oh Willy! ihastuttanut kaksikko on nyt kehrännyt villansa pidemmäksi tarinaksi.

Suzan Pitt: ASPARAGUS (1979) DCP, 20′

Galleria-animaation klassikko hoitaa surrealistista puutarhaansa häpeämättömän himokkaasti. Useita eri animaatiotekniikoita yhdistävässä teoksessa filmikameran eteen kerroksittain rakentuvien kuvien pieni värinä on tärkeä osa tunnelmaa.

*

ti 8.9. klo 19.00
Harry Everett Smith: HEAVEN AND EARTH MAGIC (1962)
16mm, 66′
Irtileikatuista päistä kukkii esiin kanuunoita arkiajattelua uhmaavassa pala-animaatiossa. Happoisa tajunnanvirta liikuttaa muotoaan alati muuttavia mustavalkoleikkeitä aalloillaan.

Harry Everett Smith on leikellyt vaikuttavan kokoelman mielen harharetkien liikkuvaan kiiltokuva-albumiin. Surrealistinen kollaasi seurailee assosiaation oikkuja 1960-lukulaisella vapaudella.

ÉMILE COHLIN LYHYTELOKUVIA
16mm, 8′

Animaatio on elokuvan varhaisnuoruudessa kuin taikatemppu. Taianomaisesti piirroksesta eläväksi muuttuvat ihmiset, eloisiksi piirroksiksi hajoavat esineet ja inhimillisesti käyttäytyvät vaatekappaleet temmeltävät varhaisten filmien väpätyksessä.

Ranskalainen Émile Cohl kunnostautui jo 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä todellisuuden rajoja pakenevana animaattorina. Aiemmin pilapiirtäjänä ja valokuvaajana työskennellyt Cohl teki satoja animaatioita käyttäen eri tekniikoita, mutta säilyttäen oman pelkistetyn, karrikoidun ja mielikuvituksellisen tyylinsä.

*

ti 15.9. klo 19.00
Jiří Barta: IN THE ATTIC – WHO HAS A BIRTHDAY TODAY? (2008)
35mm, 108′
Ullakolla asustaa läjä pölyisiä nukkeja, nalleja, romuja ja rääsyjä, joita aikuiset eivät ehkä enää muista. Eräänä päivänä tapahtuu karmean hassu kaappaus, eikä ullakon lelulaatikossa enää liiku vain koiperhosia.

Tsekkiläisen Jiří Bartan lastenelokuvaan on ujutettu absurdismia ja poliittisia jakolinjoja. Sokerinsöpöjen nukkeprinsessojen kanssa ullakon romuläjissä häärii itäblokin despotismin pronssinaamainen jäämistö.

*

ti 29.9. klo 19.00
LOTTE REINIGERIN LYHYTELOKUVIA
16mm, 60′
Silhuettien varjokuviot lomittuvat satumaailmoiksi, joissa jokainen hanhenkaula ja vadelmanverso taianomaisesti kurkottelee projektorin valoa kohti. Lotte Reinigerin sakset leikkaavat tarinoista esiin liikkeiden koristeelliset koreografiat.

Animaatioelokuvan mestareihin kuulununeen Reinigerin taiteellinen työ ulottui halki vuosikymmenten. Näytöksessä esitetään hänen lyhytelokuviaan 40- ja 50-luvuilta, sekä lisämausteena tuntemattomien tekijöiden marionettisatu samalta aikakaudelta.

*

ti 13.10. klo 19.00
Ideja Garanina: THE CAT THAT WALKED BY HERSELF (1988)
35mm, 70′
Nukkeuniversumin luomiskertomus näyttää mielikuvituksellisin vedoin, miten kissasta tuli niin itsenäinen olento. Kauniita, hetkittäin lähes psykedeelisiksi yltyviä piirroksia ja hellyyttäviä kolmiulotteisia hahmoja kerrostava ja lomittava elokuva puhuttelee lapsikatsojaa, mutta ei ole ihan suoraviivaisen opettavainen.

Idea Garaninan neuvostoelokuva perustuu Rudyard Kiplingin novelliin Kissa joka kulki yksikseen. Tässä luomiskertomuksessa ei irrotella kylkiluita, eikä rouskita omenoita, vaan nainen kesyttää eläimet oveluudellaan, miehen äimistellessä vieressä.

Allison Schulnik: EAGER (2014)
dig., 9′

Kukan keskiössä on ihana onkalo. Muovailuvahapuutarha puhkeaa kukoistukseen heteet ja emit hekumallisesti sykkien.

Taiteilija Allison Schulnikin vaha-animaatio on maalauksellinen ja hillitön luontokuvaus, jossa kedon kukkasia ei esitetä siveinä nuppuina.

*

Liput 9€, passi 50€
Ohjelmistomuutokset mahdollisia