Anomalia: HEAVEN AND EARTH MAGIC + Emile Cohl 08.09.2020

Harry Everett Smith: HEAVEN AND EARTH MAGIC (1962)
16mm, 66′
Irtileikatuista päistä kukkii esiin kanuunoita arkiajattelua uhmaavassa pala-animaatiossa. Happoisa tajunnanvirta liikuttaa muotoaan alati muuttavia mustavalkoleikkeitä aalloillaan.

Harry Everett Smith on leikellyt vaikuttavan kokoelman mielen harharetkien liikkuvaan kiiltokuva-albumiin. Surrealistinen kollaasi seurailee assosiaation oikkuja 1960-lukulaisella vapaudella.

Tunnin stop-motionhallusinaatio vie suoraan amerikkalaisen avantgarden trippailevaan sydämeen. Harry Smithin Film no. 12 sai Jonas Mekasilta nimen Heaven and Earth Magic. Smith oli tunnettu paitsi kokeellisista elokuvistaan, myös musikologina ja antropologina. Itse hän esittäytyi myös taidemaalarina. 

Animaatioita Smith onkin tehnyt stop-motion-kollaasien lisäksi suoraan filmille maalaamalla. Hän opiskeli yliopistossa antropologiaa, ja opetteli erikoisia vähemmistökieliä, kunnes pilven poltto ja San Franciscon taiteilijapiirit veivät mennessään. Kiinnostus vaihtoehtoisiin hengellisiin liikkeisiin, esoteriaan ja alkemiaan oli syntynyt jo kotona teosofivanhempien opetuksista.

ÉMILE COHLIN LYHYTELOKUVIA
16mm, 8′

Animaatio on elokuvan varhaisnuoruudessa kuin taikatemppu. Taianomaisesti piirroksesta eläväksi muuttuvat ihmiset, eloisiksi piirroksiksi hajoavat esineet ja inhimillisesti käyttäytyvät vaatekappaleet temmeltävät varhaisten filmien väpätyksessä.

Ranskalainen Émile Cohl kunnostautui jo 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä todellisuuden rajoja pakenevana animaattorina. Aiemmin pilapiirtäjänä ja valokuvaajana työskennellyt Cohl teki satoja animaatioita käyttäen eri tekniikoita, mutta säilyttäen oman pelkistetyn, karrikoidun ja mielikuvituksellisen tyylinsä.

Émile Cohl, FANTASMAGORIE (1908) 16mm
Émile Cohl, LE RATELIER DE LA BELLE-MÈRE (1909) 16mm
Émile Cohl, MOBELIER FIDELE (1910) 16mm
Harry Palmer, PROFESSOR BONEHEAD IS SHIPWRECKED (1916) 16mm