Spaghettipäivä
15.02.2020

SPAGHETTIPÄIVÄ 2020

viisi italowesterniä 35mm:n filmikopioina – sekä paljon spaghettia!

OHJELMISTO

klo 13.00
Enzo G. Castellari, TEDEUM (1972)
– Jack Palance, Lionel Stander, Eduardo Fajardo
kieli: englanti. tekstit: suomi, ruotsi

klo 15.00
Tonino Valerii, DALLASIN SURMANLUODIT (1969)
– Giuliano Gemma, Fernando Rey
kieli: englanti. tekstit: suomi, ruotsi
sensuroimattoman version Suomen ensi-ilta

  • Loppuunmyyty

klo 18.00
Giuliano Carnimeo, NIMENI ON HALLELUJA (1971)
– George Hilton
kieli: englanti. tekstit: suomi, ruotsi
sensuroimattoman version Suomen ensi-ilta

  • Loppuunmyyty

klo 20.00
Lucio Fulci, VALKOHAMPAAN KOSTO (1974)
– Franco Nero, Yanti Somer
kieli: englanti. tekstit: suomi, ruotsi

klo 22.00
Demofilo Fidani, NIMENI ON AAMEN aka ERA SAM WALLASH!… Lo CHIAMAVANO… E COSÍ SIA (1971)
HUOM! italiankielinen versio. tekstit: suomi, englanti

päiväliput 30e (sis. spaghettiruokailun toisen elokuvan jälkeen) // yksittäisliput 9e


Tämän vuoden Spaghettipäivien aluksi kiivetään perse edellä puuhun! Enzo G. Castellarin rempseällä hengenviljelyllä kyllästetty muskelispedeily TEDEUM (1972 / 35mm) haihduttaa pariksi tunniksi ruokahalut – jollei muuten niin runsaalla röyhtäilyhuumorillaan. Tähän elokuvaan ei ole mahdollista päättää päivää: muuten munkkikaapuisen Jack Palancen näkeminen täydessä farssimoodissa vie kaikilta yöunet!

Täyteläisestä korvamatomeiningistä vastaavat italowesternin komediasiiven armoitetut tunnariduunarit, eli De Angelis -veljekset.

– – –

TEDEUM
(Tedeum – lännen rämäpää, Italia/Espanja 1972)
WHS Teatteri Unionissa la 15.2. klo 13.00
formaatti: 35mm
kieli: englanti, tekstit: suomi, ruotsi
näytöksen kesto: n. 105 min
K-12 // anniskelu K-18


Yhteiskunnallisen spaghetin par excellence ja pähkähulluimmin luova idea on käsillä silloin, kun kankaalle ammutaan Tonino Valeriin DALLASIN SURMANLUODIT (1969 / 35mm). Presidentti James A. Garfieldin (Van Johnson) vuonna 1881 tapahtunut salamurha muodostaa pseudohistoriallisen paralleelin Kennedyn murhalle, kun tapahtumat siirretään Teksasiin kaikin puolin liian tutuilta kalskahtaviin olosuhteisiin. Kansalaisoikeustaistelujuoni ja poikamaisen charmikas western-vakio Giuliano Gemma ryydittävät kokonaisuutta.

Huom! Suomalaiseen filmikopioon on Spaghettipäivää varten ensimmäistä kertaa liitetty lähes kymmenen minuutin edestä vuokraamopoistoja, joiden poissaolo on aiemmin kohtalokkaasti hämärtänyt poliittista juonta!

– – –

DALLASIN SURMANLUODIT
(Il prezzo del potere / Tappajan tie, Italia/Espanja 1969)
WHS Teatteri Unionissa la 15.2. klo 15.00
formaatti: 35mm
kieli: englanti, tekstit: suomi, ruotsi
näytöksen kesto: n. 120 min
K-16 // anniskelu K-18


Spaghettipäivän vallankumouskiintiön täyttää “Anthony Ascottin” eli Giuliano Carnimeon NIMENI ON HALLELUJA (1971 / 35mm). Ompelukoneen sisälle asennettu konekivääri saa laulaa verisen humoristisia oopperoita silloin, kun raamatullisella nimellä varustettu seikkailija, venäläis-alaskalainen kasakkaylimys sekä epäilyttävä nunna lähtevät jalokivien jäljille kuohuvassa Meksikossa. Italowesterneille eksoottisesti epookkina toimii 1860-luvun kansannousu keisari Maksimiliania vastaan, ei 1910-luvun vallankumous, mutta rempseässä meiningissä ei paljon eroa huomaa…

Näytös on omistettu viime vuoden kesällä menettämällemme montevideolaissyntyiselle genrevakiolle George Hiltonille (1934–2019), ja sen alustaa Lauri Lehtinen.

Huom! Suomalaiseen filmikopioon on Spaghettipäivän näytöstä varten ensimmäistä kertaa liitetty takaisin kaikki täkäläisen sensuurin nipsimät 25(!) poistoa!

– – –

NIMENI ON HALLELUJA
(Testa t’ammazzo, croce… sei morto! Mi chiamano Alleluja, Italia 1971)
WHS Teatteri Unionissa la 15.2. klo 18.00
formaatti: 35mm
kieli: englanti, tekstit: suomi, ruotsi
näytöksen kesto: n. 110 min
K-16 // anniskelu K-18


Viime vuoden Spaghettipäivillä nähty “Valkoiset torahampaat” on lähinnä goremaestrona tunnetun Lucio Fulcin uran suurin kaupallinen menestys. Jatkoa tälle Jack London -seikkailulle oli siten väistämättä tehtävä, minkä velvollisuuden Fulci hoiti VALKOHAMPAAN KOSTOLLA (1974 / 35mm) vähintään kunniakkaasti. Elementit ovat samat kuin edeltäjässäkin: Franco Nero esittelee pehmeämpää puoltaan koiranhalaajasankarina, John Steiner piirtää ykkösosaakin häijymmän konnanroolin… Kuvaajana toimineen Joe d’Amaton ikuistamat Kanadan lumilakeudet taipuvat spaghettityylittelyn tarpeisiin.

Lisäattraktiona suomalaisyleisölle toimii Yanti Somerin eli Kirsti Somersalmen näyttelemä työläisvaimo.

– – –

VALKOHAMPAAN KOSTO
(Il ritorno di Zanna Bianca, Italia/Länsi-Saksa/Ranska 1974)
WHS Teatteri Unionissa la 15.2. klo 20.00
formaatti: 35mm
kieli: englanti, tekstit: suomi, ruotsi
näytöksen kesto: n. 100 min
K-16 // anniskelu K-18


Pahnanpohjimmaisena sokerina pohjalla nähdään Unionin länkkärihistorian ensimmäinen italowestern – italiaksi! Eksentrisempää valintaa moiselle artsuttelulle voisi tuskin olla kuin spaghettiwesternin Ed Woodiksi kutsutun Demofilo Fidanin “Savage Guns”, joka tämän lingvistisen virstanpylvään myötä saa suomenkielisen tittelin NIMENI ON AAMEN (1971 / 35mm).

Kaikkea enemmän tai vähemmän tuttua tai hämmentävää on liikkeellä silloin, kun Robert Woodin näyttelemä, aina asetaistelun päätteeksi “Aamen” lausuva yksinäinen ratsastaja lähtee kostamaan ystävänsä surmaa (tai jotain sensorttista) Golden Cityn helvetinloukkuun. Suoraan asian ytimestä versovan lännentykityksen tuonpuoleiset svengisävelet ovat Lallo Gorin käsialaa, ja päivän sondtrackillinen huipentuma.

– – –

NIMENI ON AAMEN
(Era Sam Wallash! …lo chiamavano… e cos’i sia, Italia 1971)
WHS Teatteri Unionissa la 15.2. klo 22.00
formaatti: 35mm
kieli: italia, tekstit: suomi, englanti
näytöksen kesto: n. 90 min
K-18