Night Visions esittää: Summer of 84 & Upgrade 15.12.2018

NIGHT VISIONS -YLEISÖPALKINNON VOITTAJA UPGRADE & SUMMER OF 84

Sunnuntaina 25.11.2018 Helsingissä päättyneen Night Visions -festivaalin Audience Award -voittaja, toiminnalla ladattu scifi-dystopia UPGRADE ei ole tulossa Suomessa valkokangaslevitykseen lainkaan. WHS Teatteri Union ja Night Visions tarjoavat täten ainutkertaisen mahdollisuuden nauttia vuoden tapauksesta vielä kerran. Toinen marraskuun 2018 festivaalin ohjelmistosta tuttu toiveuusinta on Turbo Kid -elokuvalla meritoituneen kanadalaiskollektiivin mysteeri SUMMER OF 84, jota on verrattu niin Stand by Me -klassikkoon kuin Stranger Things -sarjaan.

15.12. klo 17.00

SUMMER OF 84

Post-apocalypse-pastissi Turbo Kidillä (2015) lupauksia herättänyt kanadalainen tekijäkolmikko näyttää nyt osaamisensa kauhun saralla. Summer of 84 on sulava sarjamurhaajamysteeri, joka hieroo jokaisen Stranger Thingsistä nauttineen mielihyvähermoa.

Uneliaassa esikaupungissa varttunut teinipoika Davey (Graham Verchere) tietää, että kipeimmät asiat tapahtuvat juuri tällaisissa lähiöissä, kaikki eivät vain sitä ymmärrä. Kun sarjamurhaaja alkaa saalistaa lähialueen teinejä, Daveyn epäilykset kohdistuvat naapurin poliisiin (Rich Sommer). Miksi leppoisa mies kantaa jatkuvasti kukkamultaa pihalleen? Miksi hänen kellarissaan on lukittu komero? Ja missä on se poika, jonka kanssa poliisi taannoin pihalla touhusi?

Yhdysvaltain arvovaltaisimmalla festivaalilla Sundancessa maailmanensi-iltansa saanut Summer of 84 on herkullinen nostalgiatrippi, joka tuunaa kauhuasetelmiaan virtaviivaisella kasariepookilla ja John Hughesin klassisia nuorisoelokuvia muistuttavalla teini-iän erityispiirteiden syvällisellä ymmärryksellä.

105 min

Esitysformaatti: DCP

Kanada / USA 2018

Ohjaus: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell

Käsikirjoitus: Matt Leslie, Stephen J. Smith

Tuotanto: Matt Leslie, Jameson Parker, Van Toffler, Shawn Williamson, Cody Zwieg

Rooleissa: Graham Verchere, Rich Sommer, Judah Lewis, Caleb Emery, Corey Guter-Andrew

Kieli: englanti, ei tekstitystä

 

15.12. klo 19.15

UPGRADE

Marraskuun 2018 Night Visions -festivaalin yleisöäänestysvoittaja on pulp-scifin tuleva klassikko, joka kirii kauden terävimpään kärkeen kaikilla mittareilla. Energiapurkauksen polttoaineena toimii ennen muuta dystopiakehyksessä tarjoiltu äärimmäisen napakka toiminta. Ajoittain kuvissa häivähtää myös tekijöiden vankka tietämys kauhugenrestä.

Tarina sijoittuu lähitulevaisuuden suurkaupunkiin. Elokuvan nimen ”upgrade” on päähenkilö Greyn (iskevän vähäeleisesti karismaattinen Logan Marshall-Green) ihon alle asennettava tietokone. Laite tuunaa miehen jokaista ominaisuutta timmimpään suuntaan ja tietenkin tekee haltijastaan ylivertaisen tappokoneen. Kyvyille on käyttöä, sillä Greyn elämää motivoi vain kosto. Miehen unelmien naisen kuoleman aiheuttaneet roistot ovat vapaalla jalalla, eikä tapaus juuri tunnu virkavaltaa kiinnostavan.

Kaiken yllä leijuu vähintäänkin vahva häivähdys Robocopista, jonka teemat on päivitetty taitavasti tähän päivään. Greyn minitietokoneen luoja on karikatyyriä lähentyvä yhdistelmä Elon Muskia ja Mark Zuckerbergiä. Kenties kiehtovinta on biotekniikalla ja nanoteknologialla terästettyjen rikollisten kokonainen alakulttuuri, johon Grey sotkeutuu vigilanteprojektinsa sivutuotteena.

100 min

Esitysformaatti: DCP

Australia 2018

Ohjaus ja käsikirjoitus: Leigh Whannell

Tuotanto: Jason Blum, Kylie Du Fresne, Brian Kavanaugh-Jones

Rooleissa: Logan Marshall-Green, Steve Danielsen, Harrison Gilbertson, Melanie Vallejo, Abby Craden

Kieli: englanti, ei tekstitystä