Dystopia-sarja: La Jetee & Vinyl 9.11.2017

9.11.2017, klo 19:00

La Jetee (Chris Marker 1962), 35mm & Vinyl (Andy Warhol 1965), 16mm

La Jetee

Liikkumattomista hetkistä rakennettu synkkä tulevaisuusnäkymä kiitää kolmannesta maailmansodasta henkilökohtaisiin muistoihin. Pysähtyneet kuvat lentokoneista palauttavat mieleen kuoleman muistijäljet. Portti aikamatkailulle aukeaa. Menneisyyden puistattavimmat ja hurmaavimmat kohtaamiset haarautuvat uusiksi tarinoiksi. Tuntematon tulevaisuus tulee nykyhetken silmien eteen.

Chris Markerin lähes täysin valokuvista ja äänistä koostuva lyhytelokuva La Jetée vuodelta 1962 on ällistyttävää scifiä toteutettuna niukoin keinoin ja taiteesta tinkimättä.

Vinyl

Vain kolme kuvaa, joissa vaatteita toistensa päältä repivät miesvartalot poukkoilevat kaoottisesti ulos kuva-alueen reunoilta. Vuorosanat putoilevat pilkallisen kirjallisina keskelle teeskentelemätöntä väkivaltaa. Välillä tanssitaan.

Andy Warholin Vinyl vuodelta 1965 on dystopia ilman illuusiota. Erittäin vapaa sovitus Anthony Burgessin kolme vuotta aiemmin ilmestyneestä romaanista on sekava ja pelkistetty. Sekä näyttelijöitä että katsojia kohdellaan sadistisesti.