AAVE Festival
11.-12.4.2015

AAVE Festival trailer 2015 from AAVE Festival on Vimeo.

AAVE FESTIVAL 7.-12.4.2015 HELSINKI
Alternative AudioVisual Event

AAVE lentää liihottaa lakanakankaineen jälleen Helsingin kaduilla! Kuudennetta kertaa järjestettävä festivaali juhlii liikkuvan kuvan monimuotoisuutta elokuva- ja videotaidenäytöksin, live-esityksin ja näyttelyin. Liikkuvaa kuvaa ja elävää esitystä yhdistävä Live Cinema –ohjelmisto järjestetään tänä vuonna kokonaisuudessaan WHS Teatteri Unionissa. Lisäksi Unionissa nähdään Planet Stereoskopia -ohjelmistoa. Sarjassa näytetään usein 3D-elokuviksi kutsuttuja stereoskooppisia elokuvia.

LAUANTAI 11.4.2015
20:30 LIVE CINEMA: Natalia Kozieł & Petteri Kalliomäki – Abstract City Symphony
21:30 LIVE CINEMA: Helsinki sound-electronics – Koolla
22:30 LIVE CINEMA: Roberto Pugliese – Quasi-Existence

SUNNUNTAI 12.4.2015
19:30 PLANET STEREOSKOPIA: Sami van Ingen – Hate
20:30 LIVE CINEMA: Anna Estarriola – Ventriloquiezed
21:30 LIVE CINEMA: Pekka Sassi, Yuko Takeda & Veli-Matti Saarinen – Elena’s Idea

Lisätietoja ja koko festivaaliohjelmisto: www.aavefestival.org

—————-

LAUANTAI 11.4.2015

NATALIA KOZIEL & PETTERI KALLIOMÄKI: ABSTRACT CITY SYMPHONY KLO 20:00

Tässä esityksessä ei ole mitään digitaalista! Ensiesityksensä saava 15-minuuttinen projektioperformanssi rakentaa siltoja liikkuvan ja liikkumattoman kuvailmaisun välille useiden filmi- ja diaprojektoreiden voimin. Jopa esityksen pohjana toimiva vanha hittikappale kuullaan analogisesti 16 mm filmikopiona esitetyn musikaalin ääniraidalta. Esitys kutsuu filmiluupit ja pidemmät elokuvapätkät tanssimaan kääntyvien projektoreiden, kristallien ja peilien kanssa. Roskiksesta kaivettu filmimateriaali on herätetty uuteen elämään naarmujen, syövytyksen ja sen päälle printattujen tai maalattujen kuvioiden avulla. Projektorikopissa tulee ainakin olemaan hauskaa!

Natalia Kozieł (s. 1987) on kokeellisia metodeja käyttävä kuvataiteilija, joka yhdistelee työssään mm. maalauksen ja painotaidon ilmaisukeinoja. Viime aikoina Koziełin työn painopiste on siirtynyt suurikokoisista maalauksista ja piirustuksista filmi- ja diaprojisointeihin. Hänen elävät kollaasinsa ovat tutkielmia pysähtyneiden ja liikkuvien kuvien, valojen ja varjojen, sekä mustan ja valkoisen välisistä vuorovaikutussuhteista. Analoginen projisointi antaa vanhoille, hylätyille kuvafragmenteille dramaattisen luonteen, joka niiltä muuten jäisi uupumaan.

Petteri Kalliomäki (s. 1982) on elokuva-asiantuntija ja esitystoiminta-aktiivi. Hän on mm. johtanut Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalia.

HELSINKI SOUND-ELECTRONICS: KOOLLA KLO 21:30

KOOLLA on kollektiivinen audiovisuaalinen performanssi. Osallistujilla ei tarvitse olla omia instrumentteja tai edeltävää kokemusta välineistä, joiden avulla he tuottavat ääntä. Yleisö näkee ja kokee esiintyvien osallistujien oppimistapahtuman. HelSEn työryhmä tarjoaa työkalut esitykseen.

HelSE muodostuu elektronisen musiikin taiteilijoista, mediataiteilijoista, tutkijista ja tekijöistä. Ryhmä reagoi nopeasti äänen & median uusiin keksintöihin ja tuotteisiin kehittäen käytännön taitoja ja tekijäkulttuuria. Ryhmä järjestää työpajoja ja vertaisoppimissessioita keille tahansa aiheista kiinnostuneille. Kuka tahansa voi ehdottaa uutta aihetta tutkittavaksi ja esiteltäväksi. Tavallisesti osallistuminen tapahtumiin on joko ilmaista tai perustuu pieneen vapaaehtoismaksuun.

HelSE on: Miguel Fonseca (PT), Jukka Hautamäki (FI) Victor Khashchanskiy (RU) Juha Kivekäs (FI) Caspar Ockeloen (NL) Roberto Pugliese (IT) Juan Duarte Regino (MX) Cillian Warfield (IE) Valtteri Wikström (FI)

www.helse.fi

ROBERTO PUGLIESE: QUASI-EXISTENCE–TRACE 1 KLO 22:30

Kummitusten ja epäpaikkojen kansoittama kirkkaana hohtava uni Trace 1 on ensimmäinen teos sarjassa audiovisuaalisia koreografioita, jotka pohjautuvat nauhoitettuun materiaaliin ja katoamisen partaalla olevien muistijälkien sommitelmaan.

Roberto Pugliese (IT/FI, s. 1980) on helsinkiläinen ääni- ja mediataiteilija. Hänen työnsä muodostuu sävellyksistä, installaatioista ja performansseista, jotka liittyvät muistoihin ja käyttöliittymän konseptiin perustuen fyysisen median lisäämiseen. Keräämällä, prosessoimalla ja kopioimalla audio- ja visuaalista maeriaalia hän pyrkii löytämään visuaalisten ja äänellisten kuvastojen yhteisen kielen. Hänen installaatioissaan ääni ja sen muunnokset aiheuttavat usein muutoksia vierailijan ja tilan suhteissa. Hän on työskennellyt tanssijoiden ja koreografien kanssa luodakseen uusia vaihtoehtoisten näyttämöiden ja mediaperformanssien muotoja.

www.robertopugliese.net

———————–

SUNNUNTAI 12.4.2015

SAMI VAN INGEN: HATE 2012 / 12 MIN / VIDEO DAVE BERG klo 19:30

Vuonna 1959 neuvostoliittolainen elokuvaohjaaja Aleksandr Ptushko (1900 – 1973) ohjasi löyhästi Kalevalaan pohjautuvan pitkän suomalaisneuvostoliittolaisen yhteistyöelokuvan Sampo. Se kuvattiin osittain yhtäaikaisesti kahdella kameralla. Sami van Ingenin elokuvassa Hate Sammosta uutetaan esiin kuvatun materiaalin mahdollistava stereoskooppinen kuva. Sitä hyödynnetään kahden eri perspektiivin välisen tapahtuman muodostamiseksi, jotta myyttisen Kalevalan piilossa oleva maisema mahdollisesti paljastaisi Ptushkon Kalevalan kuvauksen torjutun “Toisen”. Stroboskooppinen efekti asettuu kontrastiin traditionaalisia kerronnallisia linjoja seuraavan kuvallisen sisällön kanssa: neidonryöstöä seuraavat tapahtumat johtavat häväistyn, puolustuskannalle jääneen ja jo kertaallen lyödyn kosijan vetäytymiseen.

Sami van Ingen (s. 1964) kuuluu vuonna 1989 perustetun Helsingin elokuvapajan perustajajäseniin. Elokuvapajalla ryhmä kuvataiteilijoita, elokuvantekijöitä ja muidenkin alojen taiteilijoita työskenteli filmipohjaisen tekemisen parissa. Sittemmin Van Ingenin teoksia on esitetty monilla arvostetuilla kansainvälisillä areenoilla taidemuseoista festivaaleihin. Eräs hänen työnsä keskeisiä piirteitä on elokuvakoneen ja filmiesityksen olemuksen ja rajojen tutkiminen. Van Ingenin Kuvataideakatemiaan tekemän taiteen tohtorityön tärkeä osa, kirja “Moving Shadows” julkaistiin v. 2012.

ANNA ESTARRIOLA: VENTRILOQUIZED KLO 20:30

Anna Estarriolan Ventriloquized lainaa vatsastapuhujan esityksen estetiikkaa. Estarriola esittää yhdessä nuken muodon saaneen representaationsa kanssa eksistentiaalisen dueton, joka spekuloi havainnon kysymyksillä ja paineiden alla olemisen sivuvaikutuksilla. Esitys käsittää visuaalisia illuusioita, tekstiä ja fyysistä liikettä. Inhimillistettyjen esineiden ja kameleonttimaisten olentojen avulla luodaan dialogi yleisistä inhimillisistä kysymyksistä.

Anna Estarriola (s. 1980) on katalonialainen visuaalinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 2004 lähtien. Estarriola on opiskellut myös nykytanssia Barcelonassa ja Helsingissä. Estarriola on kiinnostunut intuitiivisista vaihdoista visuaalisten taiteiden ja muiden alueiden välillä, mukaanluettuina esittävien taiteiden ja teknologian rajapinnat. Hän tekee staattisia ja dynaamisisia mediainstallaatioita, joissa kuvanveisto ja liikkuva kuva yhdistyvät näyttelemiseen, tanssiin ja dramaturgiaan. Estarriola on myös ohjannut tanssiperformansseja ja lyhytelokuvia. Hänen teostensa teemat kiertävät yksilöllisen ja kollektiivisen käyttäytymisen sekä todellisuuden, tunteiden ja kommunikaation havaintojen ja niiden tulkintojen välillä. w

www.annaestarriola.com

ELENA’S IDEA KLO 21:30

Elena´s idea on vastaperustettu yhtye, joka tekee melodista ja omankuuloista musiikkia pienistä asioista, joista inhimillinen kokemus koostuu. Yhtyeessä on kolme jäsentä: Pekka Sassi (FI) on kuvataiteilija ja äänitaiteilija, Veli-Matti Saarinen (FI) on filosofisesti suuntautunut taiteentutkija ja Yuko Takeda (JAP/FI) on näyttelijätär.  Yuko myös kirjoittaa laulujen sanat. ”Tapasimme yhteisen ystävämme ansiosta lokakuussa 2013 ja tiesimme  välittömästi, että voimme yhdessä tehdä aivan erityistä musiikkia. Musiikillinen yhteistyömme on ollut maagista. Olemme tehneet yhdessä jo yli 30 erityislaatuista kappaletta! Olemme myös esiintyneet Kokoteatterissa, Ravintola Kirjassa, Svenska Klubbenilla ja Villa Lill-Kallvikissa. Meidät on otettu toistaiseksi vastaan hyvin lämpimästi ja innostuneesti.”

Pekka Sassi – kitara / Veli-Matti Saarinen – kitara / Yuko Takeda – laulu & basso

www.fb.com/elenasideaband